tirsdag 17. oktober 2017

Jernalderen i norge

Jernalderen i Norge regnes som perioden mellom ca. Som kulturepoke regnes den fra slutten av bronsealderen til begynnelsen av historisk . Historie › Arkeologi › Nordisk arkeologiBufretLignende25. Den eldre jernalder regnes fra 5f. Den yngre jernalder regnes fra 5e.


Den rekonstruerte jernaldergården . Befolkningen i Norge i jernalderen.

Før vikingtiden vet vi lite eller ingenting om hvor mange mennesker som bodde i Norge. Vi vet at mange gårder ble ryddet i . Jernalderens begynnelse i Norge var mer preget av at bronsen forsvant, enn av at jernet kom. De første spor av jernutvinning er datert til 400‒3f.


Overgangen fra bronsealderen til jernalderen i Norge (5f.Kr.) kjennetegnes mer av at bronsen forsvinner, enn av at jernet introduseres. Jernalderen i Norge var fra 5f. Vikingtiden (ca. 7- 1050) kalles også yngre jernalder.


I jernalderen var samfunnet i stadig endring; . Jernalderen begynte da jern fortrengte bronse som materiale i redskaper og våpen.

Perioden var preget av kontinuitet innenfor basiservervene jordbruk, fiske og . Jernalderen i Norge (Innbundet) av forfatter Bergljot Solberg. Vikingtiden plasseres i det vi kan kalle en skandinavisk jernalder. Fra ca 8førte blant annet overbefolkning i Norge til at man begynt å . Bergljot Solberg fra Norges raskeste nettbokhandel.


Vi har følgende formater tilgjengelige: Innbundet . Hringariki (Ringerike) Veien kulturminnepark i Veienmarka, Hønefoss. Som epoke regnes den fra slutten av bronsealderen til begynnelsen av historisk tid. Med litteraturliste, sak-, navne- og stedsregister. Jernalderen i Norge Jernalderen startet da jern fortrengte bronse som materiale i refskaper . Utgitt: Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek, 2009; Varighet: t. Original from, the University of Michigan. Harald Kjelstad Jernalderen er delt i en eldre og en yngre del.


Eldre jernalder er delt inn i førromersk ti romertid og folkevandringstida.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg